Ekskludert – Når narsissister vil knuse deg

Slik lykkes karakterdrap og svertekampanjer

Anita E. Sweeney er skribent, forfatter og utdannet journalist. (OsloMet 1997) Skriving har vært en livslang lidenskap og har resultert i artikler, blogger, video og bøker. Hun er også samfunnskritiker, aktivist og varsler.

Dette er hennes tredje bok om alvorlige personlighetsforstyrrelser som narsissisme og psykopati. Denne boken, innleder en serie  litt kortere temabøker, der Sweeney dykker ned i materien på bestemte områder av adferden til narsissister, som svertekampanjer.

Det er en fordel om du har grunnleggende forkunnskaper om narsissisme med tanke på en del ord og uttrykk tilknyttet narsissisme, men det er ingen forutsetning for å forstå boken. Sweeney henviser til sine første to bøker, «Null kontakt & motmakt» samt «Sannheten seirer«, for inngående kunnskap om hva narsissisme er samt begreps-forklaringer.

Å utføre en ondsinnet og vellykket svertekampanje mot uskyldige mennesker er en stor seier for narsissister. Da føler de seg allmektige, intelligente og uovervinnelige, selv om offeret er utsatt for mobbing og trakassering av narsissisten og deres «flygende aper» og medløpere. Makten de får over deg og de som bidrar på denne måten til å spre og opprettholde en svertekampanje er topp, høyoktan drivstoff de slurper begjærlig i seg.

Når du er utsatt for en svertekampanje vil du naturlig nok løpe rundt fortvilet og forklare at du blir løyet om av en narsissist eller psykopat, at vedkommende du selv har skrytt hemningsløst av i begynnelsen av forholdet, egentlig er en mishandler. Historien andre alt har hørt av narsissisten, stemmer ikke med din, og du blir kanskje forbannet når de ikke vil tro deg og lurer på om de er både blinde og døve. Mens narsissisten rolig og saklig har løyet på en troverdig måte uten samvittighet, kaver du rundt og forsøker å slukke branner hos mennesker som allerede har gjort seg opp en mening på falske premisser. Dine menneskelige reaksjoner på denne ondskapsfulle uretten, virker mot sin hensikt og bekrefter mer enn avkrefter det narsissisten har fortalt om deg. Du virker ustabil, amper og usaklig. Med andre ord oppfører du deg irrasjonelt utad, noe narsissisten selvsagt har lagt opp til. De legger også opp til at du skal bli ekskludert fra ditt eget liv gjennom denne psykologiske gapestokken de setter deg i. Aller helst skal du stå alene ribbet for nettverk, verdier og verdighet gjennom sine angrep på deg som person. 

Hvorfor lar så mange seg bedra av narsissister? Hvorfor bidrar folk til å utføre narsissisters karakterdrap og svertekampanjer? Hva kan du og jeg gjøre for å hindre at mennesker blir utsatt for disse ondskapsfulle handlingene? Er det et liv etter en svertekampanje?
Sweeney gir noen svar på hvordan narsissister lykkes med svertekampanjer ved å kjenne våre svakheter som individer og flokk og vår mangel på innsikt i ulike teknikker de bruker for å manipulere oss, som propaganda, trolling, hersketeknikker og mangel på kritisk tenkning. Forstår du hvordan de kommer innunder huden på oss, kan du motvirke deres angrep og nøytralisere deres hjernevask.

«Feilaktige resonnementer hindrer oss i å forstå hva som er sant, og manglende kritisk tenkning gjør oss sårbare for å bli manipulert av dyktige retorikere.»

– Hensikten med denne boken er å kartlegge typiske metoder narsissister bruker, for å manipulere oss til å tro på deres løgner og bedrag. Jeg tar for meg en rekke teknikker de bruker for å få med seg mennesker på mobbing, karakterdrap og svertekampanjer av uskyldige mennesker som kan få fatale følger for mange. Lærer vi narsissisters adferd å kjenne og forstår hvorfor de tenker og handler som de gjør, kan vi motvirke deres destruktive adferd og sørge for at de ikke klarer å ødelegge andres liv med kriminelle handlinger på falske premisser. Vi kan også sørge for at vi selv ikke er med på å spre svertekampanjer og vi kan i noen tilfeller motvirke kampanjer som er i gang. Først må vi se på våre egne svakheter som individer og flokkdyr, narsissister kjenner til og misbruker nettopp for å få makt og kontroll over oss. Så kan sørge for at narsissister blir eksponerte og må ta ansvar for sine handlinger. Og akkurat det frykter de mer enn noe annet, forteller Sweeney.

UTDRAG
Hjernevask eller påvirkning?


Når vi snubler blindt rundt i ulike tankefeil og manipulasjons-teknikker, er det lettere å la seg lure. Mennesker, spesielt barn som blir traumatiserte av for eksempel seksuelle overgrep, er lettere å manipulere og hjernevaske. Narsissister og psykopater går for hjernevask eller tankekontroll der de kan. I forhold til sine partnere og familier, går jeg så langt som å påstå at de bedriver regelrett hjernevask av disse konstant. Det høres ekstremt ut, noe vi tror bare skjer krigsfanger og svake individer, men det skjer hver eneste dag i sektene til narsissistiske familier. Og de som bryter ut eller blir frosset ut, kan fortelle i grufulle detaljer hvordan de sakte, men sikkert mistet retning og virkelighetssansen av psykologisk krigføring narsissister bedriver i sine hjem, på arbeidsplassen og i alle lag av samfunnet.

Narsissisters viktigste agenda og årsaker til at de lanserer svertekampanjer mot andre:
Å aldri tape ansikt – fasaden
A alltid ha nok drivstoff – livseliksir
Å alltid vinne og ha rett – perfekt allviter
Å aldri måtte betale eller ta ansvar for egne handlinger – berettiget
Å straffe noen og hevne seg – drivstoff, makt og kontroll
Å alltid sørge for seg selv først og sist – patologisk egoist

Ondsinnet psykologisk gapestokk
Karakterdrap og svertekampanjer er noe av det mest ondsinnede narsissister bruker for å ødelegge et offers navn og rykte. Gjennom slike tiltak opprettholder de sin egen fasade og pleier samtidig offerrollen de vil andre skal kjøpe. Å sverte noen er ett av deres sterkeste våpen i krigen mot en utsatt som de er i ferd med å miste kontrollen over eller er misfornøyd med og vil bli kvitt, fordi den utsatte ikke lenger yter det narsissisten krever. Med andre ord leverer ikke den utsatte bra eller tilstrekkelig nok drivstoff lenger og gjennom en ondskapsfull svertekampanje kan narsissisten redde sitt eget skinn, fremstå som en uskyldig engel, ødelegge mest mulig av livet til den utsatte og tanke opp mengder av drivstoff i prosessen.

En svertekampanje er et høydepunkt i narsissistens såpeopera, en mulighet til å briljere på livets scene og fremføre det skuespillertalentet de måtte ha til fingerspissene. Manuset de har skrevet eller planen de har lagt, blir fulgt i så stor grad av menneskene de involverer i dramaet, at det genererer store mengder narsissistisk forsyning. Jo mer de slurper i seg, desto mer uovervinnelige føler de seg.

«Skadde mennesker skader andre mennesker? Det er faktisk mange traumatiserte og mishandlede mennesker som ikke skader andre. De har medfølelse, empati, en samvittighet og de ville aldri bevisst skadet andre, for de har ikke ønske om å påføre andre smerte. Å være skadet er ikke en unnskyldning for å skade andre. Å skade andre, er et valg.»
Forfatter og terapeut, Shahida Arabi


NB! Om du har erfart narsissisters mishandling, kan boken trigge minner som kan være ubehagelige. Ta deg pauser eller slutt å les til du måtte føle du er klar igjen. 

PAPIRBOK
Utgivelse: 13. august 2018

Kategori: Fagbok – Helse- og sosialfag
ISBN: 978-82-93263-18-0
Format: Softcover (innbundet myk perm), sort/hvitt – 106 sider
Språk: Bokmål

Pris kr. 220,- gratis frakt
Du kan også kjøpe 3 ulike bokpakker om narsissisme & psykopati til redusert pris – trykk her.

VIKTIG OM KJØPSVILKÅR! 

Sjekk vilkår for kjøp og leveranse nederst i vår nettbokhandel

Bokbestillinger blir sendt deg direkte fra trykkeri i USA eller Europa der alle bøker blir trykket på forespørsel (POD). Det vil normalt ta 2-4 uker innen bestillingen er deg i hende. Før jul og påske kan det ta lenger tid grunnet større internasjonal trafikk. Hver bok blir trykket spesielt på bestilling (POD) og kan bli levert direkte på døren din via bud som FedEx/UPS. Bokpakker må som regel hentes på Post i butikk/Posten.

Om du har Paypal-konto, ber vi deg sjekke ADRESSEN du mottar i eposten fra Paypal etter du har bestilt hos oss. Det hender noen har gamle eller feil adresser i Paypal og da når ikke bøkene frem. Dette er ikke vi ansvarlige for.

Vennligst meld fra via epost om eventuell feil adresse eller annet innen 24 timer etter bestilling. Etter 24 timer går bøker i trykken og kan ikke avbestilles.

Angrefrist er innen 14 dager etter bestilling. Bestillingen må returneres uåpnet til forfatters adresse, så vil pengene bli refundert. Ta kontakt for instrukser om retur.

Bøker som ikke kommer til rette grunnet feil adresse eller ikke blir avhentet og returnert av Posten, blir ikke erstattet da bøker som blir returnert til avsender (trykkeri) blir destruert.

MOBILBRUKERE! Noen mobilbrukere sliter med å bestille via Paypal. Søk opp boken i Google og prøv lenken der fra.

Andre bøker om tema

Du kan også være interessert i Anita Sweeneys første bok om narsissisme: «Null kontakt & motmakt – Narsissister, medløpere og flygende aper«.

Vi tilbyr også en billigere bokpakke med Sweeneys 2 første bøker om narsissisme; «Null kontakt & motmakt  og «Sannheten Seirer»  til kr. 580 fra denne lenken.

Bokanmeldelser & tilbakemeldinger:

Anmeldelse av boken Ekskludert

«Takk for en fantastisk beskrivende bok om hvordan offer og utsatte for narsissister og deres medmishandlere, støttespillere og nettverk, raserer livet til de som avslører dem. Boka inneholder gode beskrivelser på hvor målbevisste de er i sine svertekampanjer, mobbing og ondskap rettet mot enhver som ser hva de holder på med. Devalueringen av de som tar avstand fra dem. Hvordan de alltid må ha noen å latterliggjøre og fryse ut. Og hvordan de får med seg noen trofaste medmishandlere som rotter seg sammen mot mennesker som må stå alene opp mot dem. Deres angrep på mennesker der de stiller mannsterke opp og angriper enkeltmennesker, med det for øye å kneble og knekke den de er i ferd med å støte ut.

De må tråkke andre ned for å hevde seg selv. Deres behov for beundring og stadig påfyll av goder fra sine omgivelser, gjør at de kan fortsette med sin ondskap mot utsatte. I deres fotspor ligger mange ødelagte mennesker og splittede familier der familiemedlemmer selv har valgt å kutte kontakten etter mange års mobbing og trakassering av en selv eller andre familiemedlemmer. Det samme skjer på arbeidsplasser og ellers i samfunnet der narsissister og deres støttespillere, får fotfeste. De raserer og ødelegger gode mennesker.

Det er skremmende at noen blir så ødelagt av deres mishandling, løgner og bedrageri, at de velger å ta sitt eget liv etter massiv mobbing, mishandling, stalking og svertekampanjer. Narsissister og deres støttespillere er fasadebyggere, mishandlere, mobbere og bedragere-alt i ett. Siden de er uvanlig opptatt av penger og grandios livsførsel slik at andre kan beundre dem, snylter og bedrar de alle de kommer over, og plukker møysommelig ut sine offer etter å ha smigret seg inn på dem. Narsissister er helseskadelige å være i nær relasjon med. Deres nedrakking og latterliggjøring av andre mennesker, deres «planting» av små giftige drypp og nedsettende talemåte for å krympe mennesker de vil ha unna, deres hersketeknikker og dobbelkommunikasjon.

Jeg har ingen tro på, men håper, at medmishandlere leser denne boka, så de ser hvor mange liv de ødelegger. Spesielt de medmishandlerne som trakasserer utsatte for å forsvare narsissisten ut fra historier narsissisten har fortalt. Det er et tankekors at de samme personene år etter år, forsvarer løgnere og lurendreiere og at historikken deres viser at mange mennesker har vært utsatt for deres ondskap og utfrysing. Om noen snur ryggen til dem, vil de finne nye å kaste seg over, mobbe og trakassere. Det er deres livsstil og måten de behandler mennesker på, både i egen familie og utenfor familien. Narsissisters drømmescenario er å splitte og herske, slik at de sitter igjen med kjernen av mennesker de kan dra nytte av materialistisk for å opprettholde en flott fasade sett utenfra. Ondskap satt i system. Eller rettere sagt: ondskapens akse, der narsissister og deres støttespillere og nettverk spiller førstefiolin på bekostning av alle mennesker de mobber og ekskluderer. Det er den simpleste måten mennesker kommer seg fram på i samfunnet. All ære til deg, Anita som setter fokus på de menneskene narsissister og deres omgivelser daglig ødelegger livene til. Takk for gode råd du gir til dem som er utsatt for disse mishandlerne. Og hvordan du konkret beskriver om deres svertekampanjer og ekskludering av alle mennesker de føler er en trussel for deres fasader.

W. Waade

Bokanmeldelse av Ole-John Saga

Jeg har hatt gleden av å være den første som har lest Anita Sweeney sin nye bok «Ekskludert, når narsissister vil knuse deg, slik lykkes svertekampanjer og karakterdrap», som ikke bare er en lettlest og engasjerende bok skrevet på et enkelt og forståelig språk som gjør at man ikke klarer å legge boken fra seg før den er lest ferdig, den er også en utrolig viktig brikke som kan hjelpe mange til å forstå den psykiske terroren enkelt personer og grupper kan påføre oss og andre, slik at man kan komme seg ut av deres grep eller forstå de som er utsatt for dette slik at man kan bidra med hjelp.

Narsissistene og psykopatene er vår tids største utfordring, og har sannsynligvis vært det siden tidenes morgen. Finner vi en løsning på hvordan disse personlighetsforstyrrelsene kan kureres, så vil det være av en større verdi enn om vi fant en kur til alle verdens sykdommer, for det ville gjort oss i stand til å samarbeide fredelig over alle landegrenser, vi ville sannsynligvis fått fred i verden for første gang. Dessverre så er en slik kur ikke funnet opp, men det finnes forsvar mot disse personlighetsforstyrrelsene. Anita Sweeney sin bok er det forsvaret. Når man forbereder seg på krig, uvær, katastrofe, så lagrer man mat, våpen, ammunisjon og alt det man trenger for å overleve slike situasjoner. Når man skal forberede seg på kamp mot narsissistene, og kampen er i gang, ja da trenger man en bok og det er boka til Anita Sweeney.

Utdrag:

«Den som tror det første negative de hører om andre uten snev av bevis, uten å invitere den som snakkes ned til å fortelle og dokumentere sin versjon, er med på denne stygge mishandlingen. Saueflokken som følger ulven i fåreklær, er også mobbere som trakasserer uskyldige mennesker.

Om vi ser kollektivt på svertekampanjer, brukte nazistene det aktivt mot jødene under krigen for at vi skulle se negativt på dem. For eksempel er karakterdrap og sverting av politiske konkurrenter vanlig i vår tid og brukes i valgkamper for å danne et negativt bilde av en motkandidat eller et politisk parti. Svartmaling av individer og grupper er mer vanlig enn vi tror, men at skitne taktikker blir brukt av grupper i befolkningen, gjør det ikke moralsk akseptabelt det er bare kollektivt akseptert på sett og vis. På samme måte som mange aksepterer at «alle» politikere lyver, som om det er en norm vi er tvunget til å godta.

Vi verken må eller burde ha så lave standarder for aksept av lederes integritet og moral, like lite som vi trenger å akseptere at maktmennesker har lite eller ingen anstendighet eller moral og bruker verktøy som karakterdrap og svertekampanjer for å posisjonere seg. På ingen måte er det sunn adferd å ville ødelegge et annet menneskes liv for å hevne seg, sette seg selv i et ufortjent godt lys, albue seg frem til mer makt eller skjule sannheten om seg selv og de faktiske forholdene.

Mitt mål er å vise noen viktige mekanismer, adferd, saueflokkmentalitet og
iboende holdninger flertallet av oss har, som gjør det mulig for narsissister å bedra så mange mennesker rundt seg. Jeg peker på flere forhold som hver for seg og sammen, gjør det mulig for dem å få makt og kontroll over andre, ofte store grupper mennesker. Og peke på hvorfor mange narsissister klarer å opprettholde makten over andre såpass lenge som de gjør, ofte uten konsekvenser for dem selv.»

Resten av anmeldelsen kan du lese i Sagas blogg -> Her

Tilbakemeldinger:

«Denne boka forteller på en utrolig enkel og lettfattelig måte om hva hva slags mekanismer som slår inn når manipulerende mennesker vil sverte deg.  Enig med forfatter i at vi kollektivt må lære oss å bli mer kritiske til informasjon og «sannheter» vi blir gitt, uten å sjekke flere sider av en sak og situasjon.  Du som har vært gjenstand for en ond svertekampanje vil nå skjønne hva som hendte deg.

Fagfolk på alle nivåer i samfunnet vårt, selv unge mennesker vil ha nytte av en bok som dette. for den røper manipulatorens spill»

Tore Sandvik

Intro til boken»Ekskludert – når narsissister vil knuse deg