Urter som krydrer livet

Urter som krydrer livet

Urter som krydrer livet – Slik dyrker du plantene som krydrer hverdagen

Forfatter, forsker og vinbonde Hans J. Rosenfeld er født i 1945 og bor på Ås i Akershus, der han studerte ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. I hele sitt voksne liv har han vært forsker og tok doktorgraden innen fagområdet mat- og plantevitenskap. Dyrking av krydderurter har lenge stått hans hjerte nær og etter å ha publisert utallige vitenskapelige arbeider har han nå sammenfattet sin mangeårige kunnskap og erfaring om dyrking av krydderurter i bokform.

Forker og forfatter Hans J. Rosenfeld

Stadig flere ser nytten av å dyrke urter og mat selv. Da har du full kontroll med produksjonen og vet hva slags vekstvilkår urtene dine har hatt. Mer kortreist kan det heller ikke bli, for krydderurter kan du ha glede av absolutt hele året også i vinduskarmen. «Urter som krydrer livet – Slik dyrker du plantene som krydrer hverdagen», er Rosenfelds tredje utgivelse og i denne boken øser han av sin mangeårige erfaring med nettopp dyrking av krydderurter som egner seg i Norden.

Hele 35 sorter krydderurter tar han for seg og forklarer hvilken familie de tilhører, hvor de vokser vilt i naturen, hvordan de ser ut, hva slags jord de trives best i og  hvordan du tørker dem. Vet du for eksempel hvordan du dyrker Wasabi?

Dette er en profesjonell håndbok som veileder både noviser og mer avanserte hage-entusiaster i hvordan dyrke frem spiselige vekster selv. En selvfølge å ha i hage-bokhylla!

Boken er oversiktelig og systematisk oppbygget. Hver krydderurt har eget kapitel med en tegning av planten. Rosenfeld forteller om dets opprinnelse, om dets eteriske oljer, duften og kjente naturmedisinske egenskaper.

Fra kapitlet om Basilikum: «Basilikum anvendes som krydderurt til kjøttretter, fiskeretter, til pizza og til grønnsaksupper og salater. Det er bladene som brukes. Da aromaen lett går tapt under tørkingen anbefales det å bruke plantene i frisk tilstand. Ved tørking endrer aromaen seg og kan minne om duften av høy.»

Basilikum

«Basilikumens eteriske oljer inneholder metylchavicol, linalool cineol, kamfer og eugenol. Basilikum har blitt brukt som medisin siden tidenes morgen, blant annet som beroligende- og legende middel. Den grønne planten skal i tillegg  lindre fordøyelsesproblemer og magekramper, samtidig som den skal bekjempe infeksjoner i tarmene.»

Litt om Ramsløk: «Fra hver av de 2-4 hvite løkene vokser det opp to brede lansettformede blad med lange bladskaft som er vridd en halv gang forveksles lett med den giftige liljekonvall. Liljekonvallens blad lukter imidlertid ikke av hvitløk, og bladskaftet er rødt nederst. Når plantene blomstrer, er det ikke vanskelig å se forskjell på ramsløk og liljekonvall. Ramsløk har trekantet blomsterstengelen planten blomstrer i mai-juni med ca. 1 cm brede, hvite, stjerneformede og duftende blomster som sitter sammen i en flat skjerm. Frøkapselen er 3-4 mm bred, med tre tydelige furer.»

Ramsløk

«Dyrking: Ramsløk kan sås om våren eller en kan sette de små løkene når bladene har gulnet. Løkene har da gått i dvale og vil ikke skyte grønne skudd før neste vår. Frøet trenger som regel en kjølig periode for å bryte frøhvilen. Dette kan gjøres ved å så frøene i en potte med jord, dekke til med fuktig sand og sette potten i kjøleskap i 3-4 uker. Kuldebehandlingen bryter frøhvilen.»

Rosenfeld forteller: Det nevnes endel sorter av krydderurter som hittil ikke, eller bare i liten omfang er prøvd under nordiske klimaforhold. Det kan være vanskelig å få tak i frø av disse sortene, men man har iallfall anledning til å henvende seg til opphavslandet, endel av sortene finnes også i EU’s offisielle sortliste.

Bildene av urtene er tegnet av forfatteren selv eller hentet fra eldre bøker.

Utgitt:  21. april 2015

Kategori: Faglitteratur

ISBN: 978-82-93263-12-8

Språk: Bokmål

Format: Hardcover(innbundet stiv perm), sort/hvitt – 156 sider

Pris kr. 299 Gratis frakt

__________________________________________________________________

EBOK – Elektronisk utgave

ISBN: 978-82-93263-13-5

Format: Nedlastbar PDF-fil- 155 sider

Pris kr. 99

NB! Noen mobilbrukere sliter med å bestille via Paypal. Søk opp boken i Google og prøv lenken der fra. Eller du kan også betale rett til min konto og så bestiller jeg for deg. Ta kontakt på PM eller mail: frilanser@tjenester.org 

OBS! Bok bestillinger blir sendt deg direkte fra trykkeriet vårt i USA. Det vil normalt ta 2-4 uker innen bestillingen er deg i hende. Hver bok blir trykket spesielt på bestilling og kan bli levert direkte på døren din via bud som FedEx. 

Om du har Paypal-konto, ber vi deg sjekke ADRESSEN du mottar i eposten fra Paypal etter du har bestilt noe hos oss. Det hender noen har gamle eller feil adresser liggende i Paypal og da når ikke bøkene frem. Dette er ikke vi ansvarlige for. Bøker som ikke kommer tilrette grunnet feil adresse, blir ikke erstattet.

4 comments for “Urter som krydrer livet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *