Sannheten seirer – når maskene faller

Når maskene faller

Anita E. Sweeney er skribent, forfatter og utdannet journalist. (OsloMet 1997) Skriving har vært en livslang lidenskap og har resultert i artikler, blogger, video og bøker. Hun er også samfunnskritiker, aktivist og varsler. Dette er hennes andre bok om alvorlige personlighetsforstyrrelser som narsissisme og psykopati og en fortsettelse av den første boken, “Null kontakt & motmakt – Narissister, medløpere og flygende aper”.

Narsissister er ikke som oss, de er rovdyr i menneskedrakt som jakter på noe de er totalt avhengig av for å leve, noe de finner hos mennesker med empati og samvittighet. Deres jakt er livslang og slett ikke alltid så vellykket som de vil vi s…kal tro og Sweeney avslører hvorfor. Hvordan klarer narsissister å gå fra ett forhold til et annet uten at det ser ut til å påvirke dem? Var de noensinne glad i deg? Hvordan kan de gjøre så mye faenskap mot andre, mishandle og forsømme egne barn, lyve, bedra og stjele og samtidig spille uskyldige ofre som nesten alltid slipper unna? Hva er grunnen til at de klarer å lure oss overhodet, og har de noen svakheter selv?

Sweeney avkler narsissistene og deres spill, slik at du skal se dem med nye øyne og forståelse. Om det er ubehagelig og sjokkerende kunnskap, vil det gi deg makt til å ta tilbake livet narsissister har stjålet fra deg og aldri se deg tilbake. I tillegg gjør Sweeney et dypdykk i systemfeil så mange utsatte møter når de står ribbet og skadet tilbake etter narsissisters herjinger. Hun varsler og retter en indignert pekefinger mot mennesker som svikter de utsatte, utsetter dem for nye overgrep og istedenfor skjermer narsissistene som; politiet, dommere, advokater, barnevern, sakkyndige, psykologer og psykiatere for å nevne noen.

– Når du fjerner maskene og gjennomskuer spillet til narsissistene, skjønner du hvor feige og svake de egentlig er. For ikke å snakke om deres nettverk av «flygende aper» og medløpere som skjermer dem og er går deres ærend. Du får vite hva deres største frykt og svakheter er og hvordan en kollapset narsissist oppfører seg. Egentlig har narsissister større grunn til å frykte oss enn vi har til å frykte dem. Ved å eksponere dem kan sannheten omsider seire, påstår Sweeney.

– Om du forstår konseptet narsissistisk forsyning eller drivstoff som jeg bruker som begrep i denne boken, har du langt på vei forstått hva narsissisme er. Mange brikker vil automatisk falle på plass når du ser narsissisten for hva de er, og ikke det vi tror de er. Å forstå hva du har vært utsatt for er smertefullt og vanskelig og det snur realiteten opp ned, men det vil sette også deg fri. For det var aldri din skyld at narsissisten oppførte seg som de gjorde og det er ikke du som skal betale regningen de kaster til deg etter at de har invadert og skadet livet ditt.
Narsissismen utviklet seg lenge før du kom inn i bildet og ingenting du sa eller gjorde, ingen kjærlighet på denne jord kan endre det. Kun narsissisten selv kan endre sin adferd, og de er ikke interesserte.

Fra kapitlet: Den utsatte

Narsissisten versus empatiske mennesker

Til tross for at narsissisten etterligner oss ved å hente ut mest mulig informasjon om oss, er det også for å misbruke informasjonen. Et empatisk menneske derimot, lytter, stiller spørsmål og forsøker å forstå den informasjonen de får av et menneske i fortrolighet, nettopp for å imøtekomme og forstå individet bedre. Narsissisten lytter intenst for å samle informasjon slik at de kan kartlegge dine svakheter og sårbarhet, og bruke dette mot deg for å få makt og kontroll. Empatiske mennesker samler samme type informasjon, for å skape tillit og forståelse for personen. For å gi støtte og omsorg og være et medmenneske.

I det du tar på deg dine rosa briller og svever på en rosa sky, langt, langt over jorden med en narsissist, har du mer eller mindre forlatt virkeligheten slik du en gang kjente den. Du har også undertegnet en hemmelig og usynlig kontrakt med dette individet. I den står det at du herved er narsissistens eiendom så lenge de lever. Du har nå forpliktet deg til å være deres ydmyke slave og gjøre som de befaler, uten å klage, uten å gjøre motstand og uten betaling. Med nesten uleselig miniskrift står også en klausul. Om du mislykkes med å innfri narsissistens umulig og umenneskelige krav, får du helvete å betale og risikerer å måtte bøte med livet.

Du som har opplevd narsissisters ødeleggelser i livet ditt, vet jeg snakker sant. Ingen av oss underskrev denne kontrakten vel vitende om at vi sa ja takk til å bli mishandlet, fornedret, banket opp, svertet, frastjålet ressurser og nettverk, helse og til slutt livet. Det er neppe mange som går inn i et forhold og tenker, nå har jeg endelig funnet noen som mishandler meg til døden skiller oss ad. Derfor må vi se på fakta om deres generelle adferd som narsissister, opp mot hvordan deres ofre som regel oppfører seg.

– De kan skade sine ofre i enda større grad enn de muligens selv ble i oppveksten, uten anger eller samvittighet og de kan ha sadistisk glede av det.

– De bruker sin traumatiske oppvekst som unnskyldning for å mishandle andre.

– De er notoriske løgnere og kan dermed dikte opp en grusom barndom.- De bruker løgnen aktivt for å slippe unna ansvar for sine handlinger og legger skylden på offeret og andre.

– De kalkulerer svertekampanjer nettopp for å skade offerets rykte, rennommé og nettverk, for å ikke måtte stå til rette for mishandlingen og fremstå som uskyldig.

– De devaluerer sine ofre, skader dem med vilje og fortsetter å skade dem mer selv om offeret ber dem slutte, for det bekrefter hvor mektige de mener de er og hvilken kontroll de har over offeret.

– De skjuler mishandlingen for omverden, fordi de er bevisst hva de gjør, vet samfunnet ikke godtar deres adferd og ønsker på ingen måte å bli ansvarliggjort.

– De mener offeret fortjener å lide enda mer enn de selv måtte, for da føler de seg bedre, større og mektigere.

Fra kapitlet: Mishandlingens verktøykasse

Absolutt alle narsissister er psykiske mishandlere i en eller annen grad, det ligger i narsissismens «natur». For å få drivstoff til å opprettholde narsissismen fra så stabile kilder som mulig med høy nok kvalitet, må de veksle mellom å være snill og slem. Samtidig tar de i bruk en rekke verktøy for å skaffe og opprettholde makt og kontroll over sine viktigste drivstoffkilder.

Hvordan narsissister mishandler sine partnere og for eksempel en kjernefamilie de er del av, er selvsagt ulikt fra narsissist til narsissist. Om narsissisten hadde fått diagnosen NPF og var på den letteste enden av narsissisme-spekteret, vil jeg påstå at de likevel er mishandlere. En intim primærkilde vil de før eller siden mishandle, først og fremst psykisk, noen også i kombinasjon med fysisk vold og seksuell vold og mishandling. Alle som er fanget i nettet til en narsissist, selv de som ikke blir devaluerte er etter min mening mishandlet, forledet og lurt. Nettopp fordi de bedrar oss med en falsk, oppkonstruert maske fra første stund. Vi blir lurt til å se narsissisten som noe de ikke er, med de konsekvenser det etter hvert får når man lever på andres livsløgner.

Narsissister vet også utmerket godt forskjell på rett og galt. Selv om de er av den åpenlyse typen som ikke skjuler sin selvgode, grandiose holdning for omverden og har en tilsynelatende selvsikkerhet, skjuler de som regel mishandlingen. I omgang med andre kan de etter hvert finne på å drite ut en partner i andres påhør for å ydmyke dem, eller flørte vilt og uhemmet med andre mens en partner er til stede. Eller de kan vise hvor selvopptatt og uhøflige de egentlig er i full offentlig. De skjuler likevel den daglige, gjennomgående og utspekulerte mishandlingen de bedriver mot andre. Derfor er det svært viktig at flest mulig lærer de generelle kjennetegnene på en mishandler.

Saker boken tar for seg:

  • Svertekampanjer
  • Nilfisking (Hoovering) – hvorfor narsissisten forsøker å suge deg tilbake mange ganger etter forholdet er over
  • Virkelighetsforvirring (Gaslighting) – hva er hensikten og hvordan avslører du det?
  • Forsvinning (Ghosting) – når narsissisten plutselig stikker av og ikke gir lyd fra seg
  • Hvem narsissisten helst går etter som bytte
  • Hvorfor så mange tror på deres løgner
  • Hvordan du kan planlegge å komme deg ut av forholdet
  • Null kontakt og lav kontakt og hva det innebærer
  • Hvorfor hjelpeapparatet svikter de utsatte

Et alvorlig samfunnsproblem

Alt ettersom hvilken kilder man bruker, sies det at personlighetsforstyrrelser forekommer hos mellom 10-15 % av befolkningen. 700 millioner til 1 milliard mennesker på planeten, har statistisk en eller flere personlighetsforstyrrelser. Tar man utgangspunkt i at 1 % av verdens befolkning er psykopater, er det cirka 70 millioner psykopater blant oss. Tar vi med narsissister, borderlinere og histrioniske i statistikken, rundt 7 % av verdens befolkning, snakker vi om 500 millioner mennesker som har en alvorlig personlighetsforstyrrelse.

Av drøye 5 millioner mennesker i Norge, vil 50 000 være psykopater og 150 000 vil ha en eller flere personlighetsforstyrrelser, om vi tar utgangspunkt i gjengs statistikk. Vi er med andre ord omringet av disse individene og vi må sørge for at flere gjennomskuer deres spill og nøytraliserer det.

– Mitt mål med denne boken er den samme som den første, å belyse narsissistisk mishandling fra de utsattes side først og fremst. I prosessen håper jeg at flere innser hvor enormt sterke de faktisk er som har overlevd mishandlingen. La oss sammen reises oss og våge å snakke om hva vi har erfart, uten skam og frykt.

Brev fra en empat

«Selv om jeg elsker å hjelpe andre, er det ikke mitt ansvar å fikse livet ditt eller å imøtekomme din giftige adferd. Det er ikke mitt ansvar å administrere det som trigger deg, å måtte gå på tå hev eller å fortelle deg det du ønsker å høre for å bevare freden.  Jeg er ikke din emosjonelle boksebag, ei heller din emosjonelle svamp. Jeg eksisterer ikke for ditt behag eller som mottaker for din projiserte smerte. Mitt ansvar er til meg selv, å være meg selv og være tro mot meg selv, til å hele mine egne skader og ta ansvar for mine egne triggere og engasjere meg i å ta vare på meg selv, slik at jeg kan gi til andre autentisk, uten å tappe meg selv i prosessen.  Mitt ansvar er å opprettholde sunne grenser, spesielt mot mennesker som er usunne.» Shahida Arabi – tidligere utsatt og terapeut

ADVARSEL:Vi ønsker å advare utsatte og tidligere utsatte mot at du kan bli trigget og oppleve ubehag, re-traumatisering og andre sterke følelsesmessige reaksjoner. Ikke press deg selv til å lese før du er klar for det, ta eventuelle pauser og sørg for at du har en fortrolig å snakke med.

PAPIRBOK
Utgivelse: 25. april 2017 – revidert utgave 7. februar 2021

Kategori: Fagbok – Helse & Sosial/Kjærlighet & Helse
ISBN: 978-82-93263-27-2
Format: Softcover, sort/hvitt – 210 sider
Språk: Bokmål

Pris kr. 310 – Gratis frakt!

Du kan også kjøpe 3 ulike bokpakker om narsissisme & psykopati til redusert pris – trykk her.


VIKTIG OM KJØPSVILKÅR! 
Sjekk vilkår for kjøp og leveranse nederst i vår nettbokhandel
Bokbestillinger blir sendt deg direkte fra trykkeri i USA eller Europa der alle bøker blir trykket på forespørsel (POD). Det vil normalt ta 2-4 uker innen bestillingen er deg i hende. Før jul og påske kan det ta lenger tid grunnet større internasjonal trafikk. Hver bok blir trykket spesielt på bestilling (POD) og kan bli levert direkte på døren din via bud som FedEx/UPS. Bokpakker må som regel hentes på Post i butikk/Posten.

Om du har Paypal-konto, ber vi deg sjekke ADRESSEN du mottar i eposten fra Paypal etter du har bestilt hos oss. Det hender noen har gamle eller feil adresser i Paypal og da når ikke bøkene frem. Dette er ikke vi ansvarlige for.

Vennligst meld fra via epost om eventuell feil adresse eller annet innen 24 timer etter bestilling. Etter 24 timer går bøker i trykken og kan ikke avbestilles.

Angrefrist er innen 14 dager etter bestilling. Bestillingen må returneres uåpnet til forfatters adresse, så vil pengene bli refundert. Ta kontakt for instrukser om retur.

Bøker som ikke kommer til rette grunnet feil adresse eller ikke blir avhentet og returnert av Posten, blir ikke erstattet da bøker som blir returnert til avsender (trykkeri) blir destruert.

MOBILBRUKERE! Noen mobilbrukere sliter med å bestille via Paypal. Søk opp boken i Google og prøv lenken der fra.

Bokanmeldelser & tilbakemeldinger:

Det ultimate oppslagsverk om narsissisme – Løp å kjøp!

Narsissisme og psykopati er hovedårsaken til at verden er som den, personlighetsforstyrrelser som har infisert samfunnet som et dødelig virus der kunnskap om disse forstyrrelsen er første fase i en vaksine mot dem som forhåpentligvis vil kunne få bukt med problemet på lengere sikt.

Mange har skrevet om dette problemet på mikro nivå, men nesten ingen har skrevet om denne livsfarlige trusselen på makro nivå. Nita Sweeney har gjort begge deler, på en spennende og lettfattelig måte plukker hun fra hverandre myter rundt narsissisme og setter en gang for alle skapet på plass slik at det ikke lenger er noen tvil om at det er snakk om parasitter i forkledd i menneskeskikkelser.

Denne boken er et MUST for lek og lærd, der de lærde også vil lære noe nytt, og jeg tar ikke hardt i når jeg sier at dette er den desidert beste og mest informative boken som er gitt ut på norsk som avslører narsissistenes innerste hemmeligheter. Mot kuler trenger man en skuddsikker vest, Anita sin bok virker på samme måten mot narsissister. Anbefales på det sterkeste!

Ole-John Saga

Kjære Anita – en fantastisk bok på alle måter. Jeg har lest flere bøker på engelsk – brukt YouTube for alt det er verdt og fått mine favoritter også der, takket være dine anbefalinger. Derfor var mine forventninger til boken, ganske høy og den har virkelig innfridd.

Endelig har jeg fått lest siste bok  Du har en utrulig evne til å få frem hva dette dreier seg om Puslespillet mitt er helt, i tillegg har jeg makt fordi jeg endelig fikk spille-reglene levert Ja, trist som faen at det finnes slike mennesker, men heldigvis har vi Anita som gir oss klare, lett forståelige svar  RESPEKT 

Nå har jeg pløyet igjennom begge bøkene dine og kjenner at noe har skjedd. Etter flere år med terapi som egentlig bare konstaterte at jeg har senvirkninger etter en oppvekst med narsissister, er dette den billigste og beste terapien jeg har fått.

Hundrevis av tanker romsterer rundt i hodet etter at mange lys gikk opp for meg. Kjenner jeg har lyst å gråte en skvett og hyle i sinne på samme tid, men jeg er aller mest letta og glad.

Tusen takk Anita! Du har sparket meg ut av hengmyra jeg trodde jeg måtte leve i resten av min tid. Ord blir fattige.

hei anita …….den første boken din ga meg svar på hva slags menneske jeg hadde i livet mitt…hadde jo aldri hørt om ordet narsisst engang..men nå vet jeg…alle flagga var oppe,men allikevel «jeg endte det og han fanget meg igjen»gang på gang……men den andre boka de ga meg alle svarene jeg trengte…svarene på at det var ikke meg som var gal,hysterisk,overfølsom,teit,dum,misforstod osv…alt handlet om han..at det var han som var den»gale»..han som fikk meg til å tvile så sterkt på meg selv,han som fikk meg til å miste troen,han som fikk meg til å nestenm miste meg selv……men det var også han som fikk meg til å lese dine bøker,han som skapte kaoset jeg ble nysgjerrig på…som du sier..kunnskap er makt…og det jammen så sant……….jeg har nå endt forholdet våres,og jeg har aldri vært så sikker på det som nå,,,alt av mine følelser til han er»gone with the wind»..jeg føler meg lettet,glad,trygg og sikker på at disse 4 åra med han nå er historie :))))…alt dette takket være dine bøker som ga meg alt jeg trengte….tusen tusen takk

Intro til boken «Sannheten seirer»